ika's FotoPage

By: ika ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Tuesday, 4-Dec-2007 21:28 Email | Share | | Bookmark
Penang Hai Pening Pening Hadoi Tolong Tolong

The First Day.
Sekian lama tak update fotopage tah pape ini haha. (Jangan Saman Aku). Okek. kisahnye begini.1st December ritu aku gi Penang dgn Fifi. Aku nak pergi jumpa adik adik aku kat Penang, nak pegi gig. Hah bersedia la untuk jealous tapi kalau tanak jealous pon takpe tak kesah lah kan aku peduli ape tapi aku memang enjoy gile all tengs to Enche Fifi. This is the first picture he captured.



Nak dijadikan kisah simple ini sebuah hikayat dongeng yang tak lah dongeng sangat sebab memang benda kejadian sebenar, bas kami yang patut bertolak kul 10am ditakdirkan penuh. Entah apa silap tah, tapi bas tu penuh la. So orang jual tiket kat kaunter tu pun cakap la kat Fifi, "Abang naik bas kul 11.30 lah bang."

Dengan semangat nak pegi Penang yang berkobar kobar masa tu, mood pun masih baik sebab baru habis exam and dah makan dah tido lagipon cuaca elok, kami pun tunggu la for the next bus.

Bas pun sampai.



Tapi entah apa kes (tapi aku dengar sebab dulu Fifi lahir dalam bas) kami macam kena cursed, bas tu aircond dia rosak. Pastu kena pula adik aku telefon kata tak leh kua rumah, lagi la aku bengang. Sampai naik naik urat kat kepala.




So we waited for about one hour, and then we were again told to get off the bus and find another bus. And disebabkan dah panas panas tu.. I was like "WTF?!!"

We were given another bus, yang bakal bertolak kul 2.00pm.

Raise up your hands if you also think this sucks.

But then sementara tunggu tu Fifi jadik gila, jerit jerit kat kaunter tu "Kolompor Kolompor." Promoter extra. Macam bangla jual karpet tapi jual tiket bas.



Saja saja nak bawak Fifi yang tak pernah pegi Penang tu naik feri, kami turun kat Butterworth. And from here, the excitement begins.








Turun darik feri, we have absolutely no idea where to go. Perut dah lapar gila. So we decided to take the rapid penang punya bas to Komtar. Dalam bas tu ada sorang baby comel ni, tengok Fifi aje dia gelak. tp bila dia tengok aku dia masam. Haha. Gatal punya baby. *jeles*




Sampai sampai kat Komtar tu, punyalah cari apa yang dikatakan 'Makanan Penang'. And we end up eating these. Tapi kami makan sikit je, bajet pastu nak carik gak 'Makanan Penang' la, rugi laa wei dah sampai Penang tak makan pasembur apa suma!



Setelah itu, Fifi terjumpa kedai Fotokem. Hadoii. (Saje je letak gambar ni nak kasik Fifi terbakar)



Punya la pening nak fikir nak pegi mana pastu. Memula ingat nak balik je. Tapi, fikir punya fikir, last last kami decide nak pegi Gurney Drive dulu. So we took the cab. Dalam teksi tu la, Pakcik Driver tu bakar semangat untuk terus tinggal kat Penang. "Malam ni start Pesta Penang, dik." Alamak. Bunyi seronok. And since it was Saturday and it was 7.00pm, most hotels are probably full by that time. Nasib baik lah pak cik teksi tu ada. He took us to Sunway Hotel. Ok la. Sebab dekat dengan Komtar. Senang kami nak pegi memana.



Around 8.30pm, kami pergi Pesta. Wohooooooooooo!!
"Cemana nak pegi Pesta ni Fifi?"
"Entah lah...kite naik bas lah, kita tanya orang."

So dengan berbekalkan dua bijik choki choki kami pun naik la bas nak pergi Pesta Pulau Pinang Sungai Nibong. Nak dijadikan cerita. Bas tu berhenti isi minyak kat stesen minyak SHELL masa on the way tu. Yang Fifi pulak pandai. Dia kata, nak turun bas kejap, nak pegi masuk kedai SHELL tu nak pergi beli bateri dia. Entah apa dia buat kat kedai tu lama gila, bas tu pun jalan. Aku masa tu dah la tak bawak handphone. Menjerit la aku dah member kena tinggal. Tapi bas tu tak stop dow. Last last, aku tekan loceng, aku turun bas, lari patah balik stesen SHELL tu nak cari Fifi. Bertembung la dengan Fifi yang juga sedang berlari mengejar bas. Silent. Gelak. Bodoh. HAHA. Ni ha ada Fifi amik gamba SHELL tu masa kitorang lalu stesen tu lagi sekali.



Akhirnya, kami pergi pesta naik teksi jugakkkkk. Tapi sampai la. Seronok beb.



Tapi perut lapar gila, kami pusing pusing, jumpa kedai makan orang orang Thailand ni. Hentam lah. Dah lapa sangat. Makan je la. Nasi goreng dgn ayam goreng. Masa makan tu Fifi dengan aku tak banyak cakap, nasik yang begitu banyak itu habis dengan sekelip mata!



Haaaa. Lepas makan, jalan jalan dulu. Jumpa rumah Minangkabau ni.



Hehe. Kemudian, baru la terkantoi pada Fifi yang aku sebenarnya takut nak main menatang terbang terbang tu suma. Tapi Fifi cakap, "Bestttt ni la baru seronok~!!"



Aku muka dah cuak gila. Cuak seh!



Amik kau. Sudahnye lepas tu dia yang muntah. Ye a! Baru lepas Makan kan?



Lama duduk menenangkan diri. Token beli sikit punya banyak. pastu Fifi main benda ni, then token yang lebih lebih tu jual balik kat orang.



Then we jalan jalan sum mo.







The Second Day.
So we checked out from Sunway Hotel. Banyak sial gamba aku dia amik.





Next destination: Queensbay! Di mana kejadian shopping telah berlaku!



Fifi belanja that GAP coudroy jeans.



After Queensbay: Beca to Gurney Drive!! Oh. Of course we took the bus from Queensbay to Komtar first. Ehe.




Sampai kat Gurney, kami makan pasembur dengan Char Ketiau kat sana. (kepada org Penang yang baca blog ni, sori kami taktau kat mana tempat sedap, pakcik teksi hari semalamnye cakap kat sini sedap, hentam je la) Ni ha pasembur RM16.


p/s: tapi tak habis pun makan, sebab dah penat sangat time tu. banyak ni la makanan yang tinggal. Tak luak pun.


Then pusing pusing Gurney Plaza, konon konon nak carik benda tanda kenangan la. Ecewah.



Dalam jam 6.30pm centu, we headed back to terminal bas kat Sungai Nibong tu, kononnya nak bawak Fifi naik jambatan, sebab datang dah naik feri. Tapi sebab curse 'BAS' yang melanda Fifi, tiket bas habis dowwwwwww. Nak tak nak kena la balik esoknya, sebab kalau nak naik bas ikut Butterworth pun, memang tak sempat la sebab bas last pukul 8.00pm. So we bought the tickets for the next day. Pukul 2.00pm.



Dengan pasrahnya kami menaiki bas semula menuju ke Komtar untuk check in semula di Sunway Hotel itu. Dalam perjalanan ke Sunway Hotel...



hehe. Amik amik gamba sum mo....



Malang terus melanda, Sunway Hotel full house. So kami tahan taxi, tanya taxi tu hotel apa ada lagi and the taxi took us to Dorsett Penang Hotel, tak jauh dari situ jugak la. Dah penat tu, apa lagi, zzzzzz.


The (Unexpected, Tak Di Plan) Third Day.
Aku sakit perut pagi tu, Fifi pun dengan baik hati bawak aku turun breakfast, makan makan, minum oren, berak berak, makan pil chi kit teck onnn. Baik dow Fifi ni.

But I'm still rawkin' my pictures. perasan.



I blame Fifi for his ability to take pictures. Screw u! #$%^%



Tamat lah kisah kami. Seterusnya kami pun pulang naik bas pukul 2.00pm tu. Itu pun bas tu dah jalan, tahan bas tu tengah jalan suruh dia berhenti sebab kami lambat 15 minutes kat terminal tu. Fifi fifi. Apa la you ni. Atas jambatan tu sempat lagi dia ajar benda benda offshore dia. Heee. Tapi, apa yang aku pasti, aku hepi banget dow.

Nah, gambar gambar last. Dari atas jambatan sampai la Ipoh.




And finally we got proper food and actually finished them up... kat Medan Gopeng, ipoh, Perak.





US.




The End.




[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net